CÂND PARTENERUL VREA SĂ-ŢI CONTROLEZE VIAŢA…

Distribuie prietenilor!

Îl iubeşti, te iubeşte, dar parcă nu este totul în regulă. Atunci când ai un partener care încearcă să-ţi controleze viaţa, te manipulează şi încearcă să te domine, lucrurile nu pot fi chiar roz. Află cum poţi impune nişte limite sănătoase în cuplu.

În primul rând nu ar trebui să ai aşteptări nerealiste. În orice cuplu există un partener dominant şi altul mai supus, unul mai implicat şi altul mai pasiv, unul mai gelos şi altul mai relaxat. Desigur, în momentul în care intrăm într-o relaţie şi dorim să o menţinem, avem anumite obligaţii şi constrângeri, însă limita o stabileşte fiecare. Un partener grijuliu, protector, chiar puţin gelos poate să fie sexy. Însă, peste un anumit grad ne împiedică să funcţionăm în mod normal. Există şi cealaltă extremă, în care soţul este nepăsător, prea relaxat şi neimplicat. Dar această căsnicie nu prea poate funcţiona.

RELAŢII TOXICE SAU NORMALE

Orice relaţie îşi are limitele ei, prin testare, interacţiune, comunicare. Atenţie, însă, în fiecare relaţie există, într-o oarecare măsură, control, dominare, manipulare, gelozie şi un anumit grad de a accepta aceste lucruri. Nivelul la care acestea nu mai sunt acceptate depinde de fiecare partener în parte, de concepţiile, de personalitatea, ţelurile pe care le are şi de valorile în care crede. Pot exista, într-adevăr relaţii toxice, în care se depăşeste limita normalului. Acestea se observă cu “ochiul liber”. Din nefericire, mai mult pentru cei din afara cuplului, decât pentru cei din interiorul lui. De aceea, s-ar putea să nu-i dai dreptate mamei tale când îţi spune că nu e “bună” relaţia cu bărbatul pe care îl iubeşti sau prietena ta cea mai bună care te avertizeaza să nu ai incredere totală în el. Abia după mulţi ani de chin îţi vei da seama că ele au avut dreptate.

CÂND ESTE PREA MULT?

Chiar dacă într-o oarecare măsură comportamentul lui poate fi unul normal, depinde de tine unde pui limita. Există anumite indicii care ar putea fi semne că vrea să-ţi controleze viaţa într-o manieră bolnavicioasă precum: te critică tot timpul; te izolează de restul prietenilor; te spionează; condiţionează afecţiunea pe care ţi-o acordă; te ameninţă; nu este de acord ca tu să te distrezi (de pildă, nu te lasă deloc să ieşi cu prietenele tale, îţi schimbă canalul atunci când tu urmăreşti emisiunea preferată etc.); te învinovăţeşte mereu când se întâmplă ceva rău; simţi că nu mai ştii ce îţi doreşti; stima ta de sine este scăzută; simţi presiune din partea lui; te şantajează.

SPUNE-I CE TE NUMULŢUMEŞTE

În primul rând, este bine să discuţi cu el. Spune-i ce ai remarcat, ce ai simţit şi ce gândeşti despre acest lucru. Conştientizarea acestor acţiuni poate să reducă efectul lor. Dacă partenerul tău nu se implica activ în discuţiile cu tine, nu doreşte schimbarea, puteţi apela la sprijinul unui specialist. Acesta va acţiona ca o parte neutră, care vă va ajuta să va stabiliţi un cadru de reguli în relaţie care să vă convină amândurora. Lucrurile vor funcţiona cu atât mai bine, cu cât veţi fi mai motivaţi să vă păstraţi şi să vă dezvoltaţi relaţia. Totuşi, nu există o garanţie că va fi respectat şi că totul va fi bine.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *