Amendament SURPRIZĂ care modifică RECALCULAREA PENSIILOR

Distribuie prietenilor!

Pensiile minerilor, siderurgiştilor, dar şi cele ale altor categorii profesionale care au beneficiat de grupele I şi II de muncă sau de grupe speciale şi s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 ar putea fi recalculate în baza unui amendament legislativ propus de către deputatul Ilie Toma (PSD).

“Stagiul de cotizare care este propus pe noul articol de lege va fi stagiul de cotizare pe care s-a calculat punctajul în momentul deschiderii dosarului de pensie. (…) Dacă în acest moment, pe Legea 192, la calculul pensiei unui miner se ia stagiul de cotizare de 30 de ani, pentru că aşa prevede legea, pe articolul de lege propus stagiul de cotizare pentru un miner se va lua 20 de ani, stagiul la care dânsul a ieşit la pensie la vremea respectivă şi i s-a deschis dosarul de pensie. Pentru un siderurgist, dacă stagiul de cotizare utilizat în acest moment ar fi să i se recalculeze, (acesta, n.r.) ar fi de 35 de ani. Dar dânsul a ieşit la pensie cu ani în urmă, de exemplu, a avut un stagiu de 27 de ani, stagiul de cotizare va fi de 27 de ani. Deci, cu siguranţă numitorul fiind mai mic (din formula de calcul a punctajului de pensie – n.r.), va ieşi o valoare pozitivă a pensiei”, a explicat deputatul Ilie Toma, potrivit Agerpres.

El a precizat că amendamentul de recalculare a punctajului de pensie se va aplica doar în cazul persoanelor care au lucrat în grupele I şi II sau grupele speciale de muncă şi doar pentru perioada în care acestea au muncit în condiţii speciale.

De asemenea, recalcularea nu se aplică în situaţia pensionarilor care au beneficiat, de-a lungul timpului, de majorări de punctaj datorate altor norme legale.

Sursa: economica.net

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *