ALIMENTE CARE SLĂBESC ARTICULAŢIILE

Distribuie prietenilor!

100 de boli se regăsesc sub denumirea de artrită. Acestea implică afectarea articulaţiilor şi au ca efect durerea şi limitarea posibilităţilor de mişcare. Cu vârsta, sistemul articular se deteriorează. De aceea, devine tot mai important ceea ce pui în farfurie.

Problemele cu articulaţiile pot fi punctul de plecare pentru alte boli cronice, precum obezitatea, afecţiunile cardiovasculare şi diabetul. Deşi nu există un tratament-minune, studiile arată că durerile sunt alinate semnificativ prin exluderea alimentelor cu potenţial inflamator.

ZAHĂR RAFINAT

Cu cât consumi mai puţin, cu atât mai mult vei fi ferită de inflamaţii, iar sistemul tău imunitar va fi mai puternic şi te va proteja de infecţii şi boli degenerative. Durerile articulare au multe cauze, dar zahărul alb este răspunzător în majoritatea cazurilor, întrucât favorizează starea inflamatorie. Îl găseşti în produse procesate, bomboane, prăjituri, aluaturi de patiserie, dar şi în mezeluri sau în unele sucuri de fructe.

PRĂJELI

Oricât de gustoase, alimentele prăjite, că e vorba de carne, peşte, cartofi sau ouă, slăbesc imunitatea. Studii recente arată că renunţarea la aceste alimente contribuie la refacerea scutului natural de apărare al organismului. În timpul prepararii la temperaturi ridicate, se eliberează o toxină. Organismul încearcă să scape de ea trimiţând mesagerii antiinflamatori ceea ce îl slăbeşte pe termen lung.

GRĂSIMI

Că sunt saturate (din brâzeturi, carne roşie, lactate) sau trans (din produsele fast-food, semipreparate îngheţate, margarină, cookies, crackers etc.), grăsimile sunt periculoase întrucât favorizează acumularea de ţesut adipos, unul din duşmanii sănătăţii articulaţiilor. Evită uleiurile parţial hidrogenate care apar pe etichete!

CARBOHIDRAŢI RAFINAŢI

Pâinea, fursecurile, covrigii, orezul alb, cartofii (indiferent de modul de preparare), dar şi multe cereale intră la categoria carbohidraţilor cu indice glicemic mare. Aceştia sunt principalul factor care declanşează obezitatea şi bolile asociate ei. Aceşti carbohidraţi înlesnesc apariţia produşilor de glicozilare care stimulează inflamaţia. Mai simplu spus, aceste substanţe accelerează îmbătrânirea la nivel celular.

LACTATE

Produsele lactate sporesc durerea articulaţiilor din cauza unei proteine pe care o conţin. La anumite persoane, această proteină irită ţesutul ce înconjoară articulaţiile. Acesta este motivul pntu care mulţi suferinzi de artrită spun că se simt mai bine când urmează o dietă vegetariană. De asemenea, pentru aceia cu intoleranţă la lactoza, efectul inflamator este şi mai puternic. În acest caz, ia-ţi proteinele din surse vegetale ca untul de arahide, fasolea, lintea, spanacul.

SARE

Sodiul în exces sporeşte termenul de valabilitate al produsului de pe raft, dar poate să agraveze durerea articulară, prin acţiunea intens inflamatorie. Prin urmare, pune mai puţină sare în mâncare, evită produsele semipreparate şi conservele, daca vrei să eviţi inrăutăţirea problemei.

ALCOOL ŞI TUTUN

Alcoolul este un real pericol pentru ficat, iar consumul lui în exces îi afectează funcţiile şi, astfel, colaborarea cu celelalte organe, ceea ce provoacă inflamaţia. Şi fumătorii sunt la risc de artrită reumatoidă. Renunţă la obiceiurile nocive şi îînlocuieşte-le cu mişcare făcută zilnic şi, desigur, cu alimente potrivite.

Three dangerous items: coffee, cigarette (smoking) and alcohol

5 CĂI DE ÎNTĂRIRE A ARTICULAŢIILOR

Câteva mici schimbări în stilul de viaţă îţi asigură sănătatea:

  • Mănâncă alimente bogate în vitamina D. O găseşti în sardine, gălbenuş, iaurt, ficat de vită.
  • Asigură-ţi necesarul de vitamina C. Este esenţială pentru repararea ţesuturilor precum cartilajele. Ai din belşug în citrice, fructe de pădure, ananas, kiwi, varză-de-Bruxelles, dovleac, roşii.
  • Stai la adăpost de fracturi cu vitamina K. O iei din legume cu frunze verzi, carne, ouă.
  • Ia suplimente cu glucozamină. Este o substanţă produsă natural de organism pentru a susţine cartilajele. Cum nu există în alimente, singura variantă este prin suplimente de bună calitate. Ia 500 mg de trei ori pe zi. Efetele adverse sunt aproape inexistente. Totuşi, este recomandat să consulţi medicul dacă iei anticoagulante (pot interfera) sau dacă ai alergie la fructe de mare.
  • Fă mişcare de tip low-impact. Din această categorie fac parte mersul, înotul, ciclismul. Practic, aceste exerciţii îţi asigură tonusul cardiovascular fără a pune mare presiune pe articulaţii. Şi mişcările de întindere, precum yoga, sunt de ajutor când problemele cu articulaţiile nu-ţi dau pace.

ŞTIAI?

Acizii graşi omega 6 sunt indispensabili pentru dezvoltare, dar, consumaţi în exces, au efect contrar, favorizând inflamaţiile.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *