sâmbătă , 14 decembrie 2019
Home / Sanatate / ADMINISTREAREA DE SOMNIFERE – ASPECTE PRO ŞI CONTRA

ADMINISTREAREA DE SOMNIFERE – ASPECTE PRO ŞI CONTRA

Milioane de oameni folosesc somnifere. Cu toate acestea, atitudinea oamenilor faţă de somnifere este adesea de neîncredere, ba chiar de respingere, în special la persoanele care prezintă un somn dereglat. De unde vine aceasta? Mulţi oamneni care au somnul dereglat cred că somnul provocat de somnifere este “artificial” şi ei preferă un somn “natural”. În plus, mulţi pacienţi se tem de efectele secundare ale somniferelor, şi în primul rând de crearea unei dependenţe faţă de acestea.

Publicitate:

Somniferele au fost decenii de-a rândul prima metodă de tratament a dereglărilor somnului. Metodele alternative erau practic necunoscute cu aproximativ 15 ani în urmă. Astfel încât o alternativă la somnifere s-a practicat timp îndelungat dar prin metode de tratament din afara medicinii ştiinţifice. De aceea, mai există şi în ziua de azi pacienţi mai în vârstă care se prezintă la discuţii cu câte un somnifer puternic şi cărora abia le vine să creadă că este posibilă o îmbunătăţire a somnului şi fără somnifere. În ziua de azi somniferele, deşi ele mai constituie încă un pilon important în tratamentul insomniilor. În unele cazuri, corpul îşi poate regăsi singur somnul sau cu sprijinul metodelor psihoterapeutice. În alte cazuri, somniferele reprezintă totuşi un sprijin important în completarea terapiei sau ele pot constitui realmente singura terapie adecvată. Somniferele pot fi de un ajutor fundamental, dar nu trebuie luate decât cu recomandarea medicului. Acest lucru este valabil în special pentru cele care nu se eliberează decât cu reţetă medicală.

CÂND TREBUIE URMAT UN TRATAMENT CU SOMNIFERE?

În principiu, somniferele pot fi folosite la orice formă de dereglare de adormire sau din timpul somnului, atâta timp cât ele nu înrăutăţesc o altă boală existentă. Administrarea de somnifere este favorabilă în special atunci când trebuie acţionat în mod rapid şi eficient. Acesta este, de exemplu, cazul tulburărilor de somn apărute ca reacţii la diverse crize sau cel al insomniilor apărute brusc. În asemenea situaţii folosirea somniferelor poate împiedica, printre altele, ca insomnia să se constituie drept dereglare permanentă a somnului. Somniferele sunt utile şi atunci când, din diverse motive, nu este posibil un tratament psihoterapeutic.

Iată ce trebuie să luaţi în considerare înainte de alegerea somniferelor:

 • Somniferul ales trebuie ales în aşa fel încât să nu înrăutăţească eventualele dereglari existente ale somnului, care sunt condiţionate corporal. Dintre acestea fac parte în primul rând dereglările respiratorii din timpul somnului şi sindromul Restless-Legs.
 • Deoarece anumite substanţe pot crea realmente o dependenţă, acestea trebuie excluse din capul locului. Persoanele afectate pot adesea constata mai bine decât medicul dacă se încadrează cumva în tipul de pacient maniacal – anume, răspunzând în mod onest la următoarele întrebări: Beţi adesea alcool de unul singur? Vă consolaţi adesea cu un pahar de alcool sau mai multe atunci când aveţi probleme? Vă vine greu să renunţaţi la băutură, odată ce v-aţi obişnuit cu ea? V-aţi aflat deja adesea în stare de ebrietate? Dacă răspundeţi pozitiv la aceste întrebări trebuie să renunţaţi la folosirea benzodiazepinei ca somnifer.

Somniferele combat simptomele, ceea ce creează o atenuare temporară a situaţiei. Pentru a se ajunge însă la o îmbunătăţire de ansamblu trebuie îndepărtată cauza problemelor somnului.

Somniferele au efecte diferite

Nu există efecte unitare ale somniferelor, pentru că nu există un singur somnifer. Aşadar, somniferele nu înlocuiesc o “substanţă care provoacă somnul” şi care lipseşte din corp, şi nu repară un defect existent în creier. Mai degrabă diversele substanţe active existente în somnifere stimulează metabolismul anumitor hormoni, despre care se ştie că sunt implicate în starea de somn. De altfel, somniferele se află într-un proces continuu de dezvoltare în cadrul căruia se încearcă să se îmbunătăţească rezultatele vechilor somnifere şi să se reducă efectele secundare.

În principiu, se poate spune că somniferele acţionează în aşa fel încât pregătesc corpul în vederea somnului. Asta înseamnă că ele duc la o deconectare corporală şi reduc fenomene de încordare psihica, cum ar fi teama şi gândurile inutile şi dăunătoare, după care, de regulă, somnul devine din nou posibil.

DURATA ADMINISTRĂRII

Majoritatea somniferelor ar trebui luate doar timp de două săptămâni. Acest timp limitat se datorează, pe de o parte, pericolului de creare a dependenţelor generate de anumite somnifere şi, pe de altă parte, faptului că somniferele ar trebui să fie doar un ajutor pentru adormire, la care să se facă apel numai temporar. Somniferele ar trebui să întrerupă cercul vicios format din teamă, aşteptare şi somn prost şi să creeze o deconectare pe termen scurt. Este totuşi posibilă o admnistrare pe termen lung a somniferelor în cazul în care nu se cunoaşte niciun potenţial de dependenţă pe care să-l creeze substanţele din care sunt compuse. În privinţa tipului de substanţe şi a duratei administrării, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră.

CREEAZĂ SOMNIFERELE DEPENDENŢĂ?

Publicitate:

Tot ceea ce ajută pare să fie indispensabil. Din păcate, există mulţi pacienţi cu insomnie care la scurt timp după tratamentul cu succes prin intermediul somniferelor au probleme în a renunţa la acestea. În majoritatea cazurilor cauza acestui fapt nu stă în potenţialul de creare de dependenţă a somniferului, ci în senzaţia şi în convingerea (incorectă) că fără somnifer vor dormi mai prost sau nu vor mai putea dormi deloc. Potenţialul de creare de dependenţă al somniferelor moderne este chiar redus în comparaţie cu cel al aloolului sau nicotinei şi el este mai degrabă exagerat. Cu toate acestea, există cazuri de dependenţă şi de aceea se recomandă din principiu controlul medical al administrarii somniferelor.

LA CE TREBUIE SĂ DĂM ATENŢIE ÎN CAZUL ADMINISTRĂRII SOMNIFERELOR

Somniferele sunt medicamente care au o anumită durată de acţiune şi un aşa-numit timp de înjumătăţire. Acesta din urmă semnifică faptul că orice corp omenesc descompune substanţele active şi că are nevoie de un anumit timp în acest sens. Durata de acţiune este răstimpul în care se manifestă efectul medicamentelor. Durata de acţiune nu coincide cu timpul de înjumătăţire. Important este faptul că un medicament rămâne un timp mai îndelungat în corp şi poate dezvolta acolo un efect. De aceea, momentul administrării unui medicament trebuie discutat împreună cu medicul şi decizia trebuie respectată cu stricteţe. La administrarea de medicamente trebuie să respectaţi următoarele reguli:

 • Luaţi somniferul în doza recomandată de medicul dumneavoastră şi la momentul indicat.
 • Nu vă creşteţi singuri doza de administrare.
 • Nu luaţi medicamente în cursul nopţii, pentru că efectele lor se pot manifesta şi în cursul zilei următoare.
 • Dacă vreţi să vă reduceţi somniferele sau chiar să întrerupeţi administrarea lor, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre modul în care trebuie să faceţi acest lucru.
 • Nu luaţi mai multe feluri de somnifere în acelaşi timp, cu excepţia cazului în care vi le-a prescris medicul.

PROSPECTUL MEDICAMENTELOR

Raportul necrotic cu medicamentele în cadrul unei terapii este la fel de puţin favorabil ca un raport prea critic. Şi pentru că industria farmaceutică este obligată să enumere toate fenomenele însoţitoare care au apărut la administrarea unui medicament, mulţi pacienţi se sperie la vederea tuturor acestor simptome. Acest lucru este de la sine-înţeles, căci cine ar fi dispus să aibă greaţă, tulburări de vedere şi ameţeli numai ca să poată dormi din nou? Este ca şi cum pe căile de acces înspre o autostradă s-ar înşira toate accidentele petrecute pe autostrada respectivă, atunci, desigur, aceasta ar fi cu mai puţin circulată. Probabilitatea ca efectele secundare înşirate în prospecte să se şi manifeste, este de regulă foarte redusă. Medicul dumneavoastră este cel mai în măsură să le aprecieze în mod just şi să vă sfătuiască.

ÎNTRERUPEREA ADMINISTRARII MEDICAMENTELOR

Efectele întreruperii somniferelor depind de substanţele conţinute de acestea, ca şi durată şi de frecvenţa administrării lor. Un fenomen tipic determinat de întrerupere este aşa-numita insomnie Rebound. Aceasta înseamnă că somnul devine din nou la fel de prost sau, în anumite circumstanţe, şi mai prost decât a fost înainte de administrarea somniferelor. Însă acesta este doar un fenomen trecător şi, în medie, el este depăşit după două până la cinci zile. În cazul aşa-numitelor benzodiazepine se poate ajunge şi la indispoziţii corporale, cum ar fi de exemplu, neliniştea şi nervozitatea. În ansamblu, este valabil faptul că cu cât efectul somniferului este mai puternic, cu atât mai puternice sunt şi efectele întreruperii admnistrării lui. De aceea, în cazul substanţelor cu un efect calmant puternic trebuie să se renunţe la medicament doar treptat şi în paşi mici. Unii pacienţi continuă să ia somnifere doar din teama efectelor întreruperii administrării lor. Desigur că această atitudine este incorectă! Ei ar trebui mai degrabă să renunţe la acestea.

FENOMENUL OBIŞNUINŢEI

Un dezavantaj al somniferelor este efectul de obişnuinţă. Asta înseamnă că doza prescrisă din substanţa respectivă, după un anumit timp, nu mai are efectul dorit şi somnul se înrăutăţeşte din nou. Uneori ajută în astfel de cazuri creşterea dozei. Totuşi, se poate ajunge din nou la o obisnuinţă a corpului cu substanţa activă. Pentru evitarea acestei situaţii poate fi utilă o terapie “la nevoie”. În cadrul acesteia nu urmează să luaţi medicamentul zilnic, ci numai la nevoie. “Nevoile” pot fi, de exemplu, în nopţile dinaintea unor evenimente deosebite sau în noaptea dintre duminică şi luni, când trebuie să vă readaptaţi timpul de dormire din weekend la ritmul săptămânii de lucru.

ALEGEREA SOMNIFERELOR

Alegerea şi administrarea individuală depind de vârsta dumneavoastră, de constituţia dumneavoastră corporală, de bolile pe care le mai aveţi şi nu în ultimul rând de tipul dereglărilor somnului dumneavoastră şi de aceea decizia alegerii somniferului trebuie să aparţină medicului dumneavoastră. Alegerea somniferului trebuie făcută de către medic după clarificarea dereglării somnului.

Înainte de a lua un somnifer verificaţi:

 • dacă nu puteţi obţine o îmbunătăţire a somnului prin modificări în comportamentul dumneavoastră;
 • dacă nu aveţi cumva o dereglare a somnului condiţionată corporal;
 • luaţi mai întâi pachetul cu cele mai puţine somnifere şi încercaţi să vă descurcaţi cu acestea un timp pe cât posibil de îndelungat;
 • nu luaţi mai multe tipuri de somnifere în acelaşi interval de timp;
 • nu luaţi somnifere pe timpul nopţii.
Publicitate:
Loading...

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close