ACUPUNCTURA, TEHNICĂ DE VINDECARE VECHE DE PESTE 3.000 DE ANI, SE BUCURA DE O APRECIERE DIN CE ÎN CE MAI LARGĂ

Distribuie prietenilor!

Acupunctura este o tehnică de vindecare veche de peste 3.000 de ani, ce aparține medicinei tradiționale chinezești. Treptat, și-a croit drum în Europa,unde se bucură de o apreciere din ce în ce mai largă.

În 1997,  Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii a confirmat și documentat siguranța și eficiența tratamentului prin acupunctură pentru o mare varietate de tulburări și afecțiuni. Acupunctura îmbunătățește funcțiile organismului și pune în mișcare procesele de autovindecare prin stimularea anumitor zone de pe corp, numite de obicei puncte de acupunctură. Cea mai obișnuită metodă de a stimula aceste puncte este introducerea în piele a unor ace fine sterile. Presiunea, căldura sau stimularea electrică amplifică și mai mult efectele. De asemenea, dintre tehnicile folosite mai fac parte masajul manual, terapia prin căldură, terapia prin ventuze și aplicarea unor leacuri sau alifii din plante.

ORIGINI ȘI PRINCIPII

Medicina tradițională chineză se bazează pe o filosofie străveche care descrie universul și corpul în termenii a doua forte opuse: yin și yang. Când aceste forțe sunt în echilibru, corpul este sănătos. Energia, numita qi (se pronunță ci), curge de-a lungul meridianelor din corp, adică de-a lungul anumitor căi prestabilite. Acest flux constant de energie menține în echibru cele două forțe. Dacă fluxul se blochează, cum se întâmplă cu apa în spatele unui baraj, acest lucru poate duce la durere disfuncții sau boli. Acupunctura ajută la deblocarea energiei și la stimularea apariției raspunsului natural de autovindecare al corpului. Cercetările modern au demonstrat eficiența acupuncturii asupra sistemelor nervos, endocrin și imunitar, asupra celui cardiovascular și asupra celui digestiv. Prin stimularea diferitelor sisteme ale corpului, acupunctura alină durerea, îmbunătățește somnul, funcția digestivă și starea generală a corpului.

TRATAMENTUL PROPRIU-ZIS

Mai întâi, terapeutul va dori să afle istoricul de boală al pacientului. Apoi va examina forma și culoarea limbii, va lua pulsul și poate va efectua și alte măsurători. Dupa aceea, terapeutul va stabili un plan de tratament pentru afecțiunea respectivă. Pacientul stă întins pe o masă, confortabil, în timp ce diferite puncte sunt stimulate cu ace sau prin alte metode, descrise anterior. Cei mai mulți oameni nu simt niciun disconfort sau simt unul foarte ușor când sunt fixate acele. Acestea rămân în locurile stablite între 5 și 30 de minute. În timpul și după tratament, pacienții relatează că se simt foarte relaxați.

AFECȚIUNI TRATATE PRIN ACUPUNCTURĂ

Sute de studii clinice privind beneficiile acupuncturii arată că această metodă tratează cu succes o mulțime de afecțiuni, de la probleme legate de mușchi și oase (durere de spate, durere de gât) până la greață, migrene, anxietate, depresie, insomnie și infertilitate. Studiile au arătat că acupuntura este un tratament eficient pentru următoarele boli, simptome sau afecțiuni: rinită alergică, colici biliare, depresie, dizenterie, dismenoree, dureri de cap, hipertensiune, hipotensiune, dureri de genunchi, dureri de spate, greață, dureri de dinți, dureri postoperatorii, colici renale, artrita reumatoidă, sciatică, atac cerebral.

Acupunctura s-a dovedit a fi eficientă și în reducerea riscului de degenerare cognitivă. Simptomele de acest tip, asociate cu vârsta înaintată, pot fi attenuate prin această tehnică. Tremurul, lentoarea, durerea, depresia și anxietatea cauzate de boala Parkinson se diminuează considerabil după mai multe ședințe de acupunctură.

Prin combinarea tratamentului antimigrenos clasic cu acupunctură,  rezultatele terapeutice apar mult mai rapid și sunt de mai lungă durată.

Frecvența și numărul ședințelor de tratament diferă de la o persoană la alta. Unii simt o ameliorare imediată și definitivă de la prima ședință. Pentru afecțiuni complexe sau cronice, se recomandă 1-2 ședințe pe săptămână, timp de câteva luni. Pentru probleme acute, sunt necesare mai puține ședinte, de obicei 8-10. Planul de tratament se discută de la prima consultație.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *