ACNEEA, ÎNGRIJIRE ȘI TRATAMENT

Distribuie prietenilor!

Apariția acneei este asociată în general cu schimbările hormonale ce apar în perioada pubertății. În prezent, sunt semnalate de către dermatologi tot mai multe cazuri de persoane adulte care se confruntă cu acest tip de problemă.

APARIȚIA ACNEEI

Acneea se poate manifesta pe fond ereditar: la persoanele cu predispoziție glandele sebacee produc mai mult sebum. Prin exfolierea epidermei se închid orificile glandelor sebacee (care sunt unite cu foliculii firelor de păr), formând puncte negre. Acestea devin un teren prielnic pentru reproducerea bacteriilor care se instalează în foliculii firelor de păr.

Problemele de ten la adolescent sunt favorizate de creșterea bruscă a secreției hormonilor sexuali, care stimulează puternic activitatea glandelor sebacee. După vârsta de 20 de ani, când nivelul hormonal este deja stabil, problema poate să dispară de la sine.

Nu se știe exact ce provoacă acneea la adulți. Medicii presupun că unele persoane au înclinație spre supraproducția de sebum, de exemplu, ca urmare a tulburărilor hormonale. Activitatea glandelor sebacee se poate intensifica sub acțiunea stresului (pielea este unul din organele care reacționează puternic la stimuli psihici), dar și ca urmare a consumului anumitor medicamente: antidepresive, hormonale.

TRATAREA ACNEEI LA DERMATOLOG

Tratamentul acestei afecțiuni cutanate nu este ușor, însă, datorită tehnologiei moderne și intevențiilor dermatologice, acneea se poate trata și se poate diminua aspectul cicatricilor neplăcute care rămân.

TRATAMENT EXTERN. Medicii recomandă produse antibacteriene de curățare și tratare a modificărilor cutanate apărute, care curăță porii, reglează și reduc producția de sebum a glandelor sebacee. Cel mai frecvent se aplică preparate care conțin acidul all-trans al vitaminei A (tretinoina sau acidul retinoic) sau derivați ai acesteia. Dermatologul mai poate recomanda și preparate antibacteriene care conțin acid azelaic sau peroxid de benzoil. Rezultate bune conferă și aplicarea pe coșuri a cremelor cu oxid de zinc. Acestea se folosesc în formele ușoare de acne și ca adjuvante în stadiile avansate.

Dacă avem de-a face cu o inflamație, este necesară utilizarea unguentelor sau gelurilor cu antibiotic, care vor calma și vor împiedica formarea altor erupții.

Unii dermatologii consideră că una dintre cele mai bune metode de tratare a acneei sunt măștile cu argilă. De exemplu, argila verde este un complex mineral natural, care are efect multiplu de vindecare a tenului gras, mixt și acneic. Are proprietăți dezinfectante și de vindecare, dar și de curățare, reducere a sebumului și regenerare.

TRATAMENT INTERN. Când acneea este într-un stadiu avansat, pustulele sunt numeroase și există riscul de formare de cicatrice permanente pe piele, dermatologul va recomanda, pe lângă geluri și crème, și un antibiotic oral sau medicamente care contin derivați din vitamina A.

Trebuie știut că, deși acneea este o afecțiune condiționată de numeroși factori, nu are nimic în comun cu afecțiunile infecțioase, astfel că nu este contagioasă.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *