A MURIT astrofizicianul Stephen Hawking la varsta de 76 de ani!

Distribuie prietenilor!

Stephen Hawking a murit. Geniul avea 76 de ani. – Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a murit la varsta de 76 de ani, a anuntat un purtator de cuvant al familiei, citat de agentiile internationale de presa.

El a incetat din viata in liniste la locuinta sa din Cambridge in primele ore ale zilei de miercuri.

Stephen Hawking, unul din cei mai cunoscuti fizicieni si cosmologi contemporani, profesor la Universitatea Cambridge, a decedat la varsta de 76 de ani, a anuntat familia acestuia, relateaza presa internationala.

„Suntem profund intristati de decesul astazi al iubitului nostru tata”, au transmis Lucy, Robert si Tim, copiii regretatului fizician.

„A fost un mare om de stiinta si un om extraordinar a carui activitate si mostenire va dainui timp de multi ani”, se mai afirma in comunicatul emis de familia lui Stephen Hawking.

Familia a laudat „curajul si persistenta” fizicianului, adaugand ca „inteligenta si umorul” acestuia au inspirat oameni din intreaga lume.

Fizicianul s-a stins din viata in liniste la locuinta sa din Cambridge in cursul diminetii de miercuri.

Cine a fost Stephen Hawking? – Stephen Hawking a murit

Studii

Stephen Hawking s-a nascut in ziua cand se implineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Si-a facut educatia la St. Albans School (Hertfordshire) si la University College(Oxford). In 1962 – la varsta de 20 de ani – obtine titlul de Doctor in Fizica la Trinity Hall din Cambridge, unde isi incepe activitatea didactica si stiintifica, scrie Agerpress.

Lupta cu boala si infirmitatea

In 1963, la varsta de 21 de ani, Hawking observa pentru prima data o slabiciune a muschilor. In urma unui examen medical, se constata o boala progresiva de neuron motor, afectiune cunoscuta sub numele de Scleroza laterala amiotrofica. I se dau maximum 2 ani de trait. Hawking nu cedeaza, continua sa lucreze, in ciuda agravarii continue a invaliditatii. Se casatoreste in 1965 cu Jane Wilde (divortand ulterior, in 1995, dupa o separare ce dura din 1990), si va avea trei copii. Paralizia progreseaza si, cu timpul, devine complet imobilizat, isi pierde vocea si este constrans sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari, la o viteza de cincisprezece cuvinte pe minut. Infirmitatea nu il poate impiedica sa isi continue activitatea didactica si stiintifica. In 1995 se casatoreste din nou, cu Elaine Mason.
In data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat ca Hawking este „foarte bolnav”, si a fost internat la spitalul Addenbrooke. A doua zi s-a declarat ca starea lui este stabila, dar pentru observatie si o recuperare integrala, este in continuare tinut la spital.

Activitatea stiintifica

Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica. In anii 1965-1970 elaboreaza un model matematic asupra originii si evolutiei universului in expansiune, din momentul „marii explozii” initiale („The Big Bang”) si intreprinde studii asupra relatiei dintre gaurile negre din univers si termodinamica. Cercetarile sale l-au dus la concluzia ca aceste gauri negre au o durata de existenta limitata, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducand la o „evaporare” treptata a acestora sub forma radiatiei Hawking. Mai tarziu, revine asupra acestei teorii, admitand ca radiatia se produce indiferent de procesul ce are loc inauntrul unei gauri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscuta sub numele de paradoxul informational al gaurilor negre. La Conferinta Internationala asupra Relativitatii Generale si Gravitatiei din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis ideea ca gaurile negre ar putea transmite, intr-o maniera deformata, informatii asupra intregii materii pe care au asimilat-o.

Foarte populare sunt cartile sale de popularizare a stiintei, pentru nespecialisti: A Brief History of Time, 1988 (publicata in limba romana sub titlul Scurta istorie a timpului, 2004), Einstein’s dream, 1993 (Visul lui Einstein si alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul intr-o coaja de nuca, 2004) si A briefer history of time, in colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (O mai scurta istorie a timpului).

In data de 1 octombrie 2009, Universitatea din Cambridge declara ca: In joia aceasta celebrul fizician si cosmolog preda la celebra „Catedra Lucasiana de Matematica” a Universitatii.

Stephen Hawking a construit un calculator la varsta de saisprezece ani, folosind piese de schimb.

Premii

Fellow of the Royal Society din 1974
Companion of the Order of the British Empire din 1982
Medalia de Aur din partea Roiyal Astronomical Society 1985
Premiul J. E. Lilienfeld de la American Physical Society 1999
Medalia de aur Papa Pius al XII-lea, decernata de Vatican in 1975
Membru al Academiei Pontificale de Stiinte din 1986, desi teoriile sale nu sunt intru totul de acord cu interpretarea religioasa a creatiei lumii
Premiul Wolf pentru Fizica, impreuna cu Roger Penrose, in 1988

Sursa: Bzi.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *