6 simptome de cancer pe care oamenii le ignoră până când e prea târziu

Distribuie prietenilor!

Din cauza ignorarii simptomelor, multi romani ajung la medic cu forme de cancer avansate ce le scad dramatic sansele de supravietuire. Febra, oboseala, scaderile bruste in greutate, balonarile, durerile abdominale, dar si tusea care persista pentru perioade lungi de timp pot “trada” numeroase tipuri de cancer. Specialistii scot in evidenta simptome care nu ar trebui trecute cu vederea atat de femei, cat si de barbati.

1 Oboseala

In topul simptomele ignorate este oboseala, deoarece nu este un semn specific cancerului. “Oboseala este un simptom asociat cancerului de toate tipurile si de obicei apare din cauza anemiei provocate de acesta”, explica medicul oncolog Serban Negru.

2 Scaderea in greutate

Slabitul inexplicabil, fara efort fizic sau dieta, poate fi un semn ca tiroida este foarte activa. “In cazul in care nu va schimbati dieta si stilul de viata si totusi slabiti asta inseamna ca, indiferent de tip, cancerul este deja instalat”, mai explica medicul Serban Negru.

3 Tusea persistenta

Tusea poate anunta si ea prezenta cancerului. De regula, apare in cazul unei raceli, gripe sau alergii. O tuse prelungita (care dureaza mai mult de o luna) nu trebuie ignorata. Ea poate fi provocata de iritatia produsa atat de o tumora maligna, dar poate fi si un semn de boala pulmonara, care nu e cancer. De aceea, specialistii recomanda sa mergeti la doctor pentru o examinare a gatului, plamanilor, iar pentru fumatori poate fi necesara si o radiografie.

4 Febra

Persoanele care au febra fara ca ea sa fie provocata de gripa sau alta infectie ar trebui sa mearga la un control. In cazul bolnavilor de cancer, febra apare in spe cial dupa ce boala s-a raspandit in organism, insa poate fi si un semn timpuriu de leucemie sau limfom. “Febra este un simptom care apare destul de rar si de obicei inseamna suprainfectie asociata, pentru orice tip de cancer”, mai spune medicul oncolog.

5 Balonarea si durerile abdominale

Balonarea poate fi insotita de dureri abdominale si pelviene, senzatie de satietate si probleme urinare. “Durerea e un simptom asociat frecvent cu cancerul. Atentie ca nu toate cancerele dor si este posibil sa mergeti la control prea tarziu, cand boala se afla deja in metastaza sau stadii avansate”, accentueaza gravitatea situatiei medicul Serban Negru.

Sursa: bzi.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *