3 PLANTE ANTIRĂCEALA PE CARE LE POȚI CREȘTE ACASĂ

Distribuie prietenilor!

Sezonul rece abia a început. Ne așteaptă luni grele de iarnă și epidemii de gripă. Ce-ar fi să le întâmpini cu propria ta grădina de plante medicinale care stimulează imunitatea și combat răceala? Le poți crește chiar la tine acasă la ghiveci. Află cum le îngrijesti și cum să le folosești.

CIMBRIȘORUL

Provoacă transpirația și poate grăbi vindecarea guturaiului. Are acțiune diuretică, coleretică și antiseptică intestinală. Are acțiune calmantă asupra tusei spastice si convulsive.

Cum îl folosești?

Prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi timp de o săptămână. Se poate adăuga proaspăt în mâncare sau salate.

Contraindicații:

Nu se administreaza în dispepsii și hipopepsii grave și nici în insuficiență pantreatică.

Cum îl cultivi?

Poate fi cultivat atât afară, în grădini stâncoase, cât și în casă la ghiveci. Se plantează în compost bine drenat adaugând puțin pământ cu frunze putrezite. Se poate reproduce în martie-aprilie, atât prin semințe, cât și prin dizolvarea tufelor mature, cu rădăcini cu tot. Pe toată durata anului se ține ghiveciul la soare și căldură. Se udă doar pentru menținerea umidității compostului. Cimbrișorul de iarnă este mai rezistent la frig. Poate fi ținut și în grădină sau pe balcon afară. Se comportă ca plantă perenă. O planta are o durată de viață de patru-cinci ani.

COADA-ȘORICELULUI

Este anseptică, antiinflamatoare, spasmotică, digestivă și antimicrobiană. Stimulează imunitatea.

Cum o folosești?

Din influorescente se prepară o infuzie (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se beau 3-4 căni pe zi. Din părțile aeriene ale plantei se face un decoct scurt (5 minute). Se folosește o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Contraindicații:

Este contraindicat în hiperaciditate, ulcer gastric și sarcina Poate produce alergii.

Cum o îngrijești?

Se înmulțește mai bine prin butași, adică prin ramuri de circa 10 cm rupte din plantele mature. Se dau la o parte frunzele din partea inferioară și se pune butașul cu codița într-un pahar cu apă. După câteva zile, se transferă în ghiveci. Rezistă și la temperaturi mai joase, dar nu mai puțin de patru grade Celsius. Adaugă puțin nisip în amestecul de pământ sau pune pietricele pe fundul ghiveciului, înainte de plantare. Pământul trebuie să fie bine udat, dar să nu rămână îmbibat cu apă.

MĂGHIRAN

Măghiranul acționează ca analgesic, antispastic, antiseptic, antiviral, bactericid și antifungic, diaforeic, diuretic, hipotensiv, sedativ, vasodilator etc. Este recomandat în guturai, astm bronșic, tuse, probleme de circulație periferica, dureri musulare și ale articulațiilor, în colici intestinale, amenoree, dismenoree, dureri de cap, migrene, tensiune nervoasă, stres, insomnie. Nu are contraindicații, dar e bine să nu îl folosești în timpul sarcinii.

Cum îl folosești?

Se prepară o infuzie dintr-una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se bea câte o cană, după fiecare masă principală. Se mai poate adăuga în mâncare sau salate.

Cum îl îngrijești?

Măghiranul este o plantă ușor de crescut, ideală atât pentru grădini, cât și pentru ghivecele din apartamente. Se cultivă din semințe și se ține iarna în casă, la temperaturi moderate. Nu rezistă la frig. Ghivecele se umplu cu pământ de flori și se îngroapă câțiva centimetri. Se poziționează într-o zonă cu mult soare. Pământul trebuie să fie în permanență umed dar bine drenat. Vara poate fi scos afară.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *