10 ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI DESPRE MENOPAUZĂ

Distribuie prietenilor!

Fiind o perioadă pe care numeroase femei o traversează cu dificultate, menopauza ridică multe întrebări.

Bufeuri, transpiraţii nocturne, iritabilitate, insomnie. Ştiind că, odată cu instalarea menopauzei, te poţi aştepta la diverse simptome supărătoare, ai vrea să înţelegi mai bine ce se va întâmpla cu tine când vei ajunge în acest punct al vieţii care provoacă aşa de multă nelinişte. Cum vei ştii că s-a declanşat menopauza şi ce schimbări va suferi corpul tău? Iată răspunsurile pe care vrei să le auzi.

1 CE ESTE MENOPAUZA?

Menopauza nu se instalează de azi pe mâine, ci este un proces care se desfăşoară pe durata a câţiva ani. Menopauza propriu-zisa, definită ca lipsa menstruaţiilor timp de 12 luni consecutive, este precedată de o perioadă numita premenopauză. Ea debutează de obicei între 40 şi 50 de ani şi durează în medie 3-5 ani. În această perioadă, marcată de bulversări hormonale importante, pot apărea acele simptome neplăcute de care tot ai auzit.

2 CARE SUNT SEMNELE CE ANUNŢĂ MENOPAUZA?

În perioada ce poate dura între 6 luni şi 5 ani înainte de menopauză, pot apărea primele semne, care la multe femei se traduc prin tulburări de menstruaţie: cicluri neregulate, flux menstrual mai mult sau mai puţin abundent ca înainte. Un alt simptom frecvent, prezent la 75-80% din femei, sunt bufeurile. Alte simptome posibile: sânii dureroşi, în special în partea a doua a ciclului, dureri de cap, transpiraţii abundente, cistite frecvente, îngrăşare, oboseală, balonări, iritabilitate, insomnie, anxietate, tristeţe. Vestea buna este că rar se întâmplă să fie prezente toate acestea: 90% din femei se confruntă doar cu 2-3 dintre simptomele amintite.

3 CÂT DUREAZĂ SIMPTOMELE?

La unele femei, tulburările legate de menopauză durează doar câteva luni, la altele – câţiva ani (dar pot fi prezente chiar şi mai bine de 10 ani). Totuşi, intensitatea manifestărilor tinde să se diminueze odată cu trecerea timpului. Să nu uităm însă ca 10-20% din femei nu au niciun simptom, ciclul lor se opreşte pur şi simplu.

4 POŢI PREVENI BUFEURILE?

Bufeurile se manifestă ca o senzaţie bruscă de căldură intensă, urmată deseori de transpiraţii abundente şi frisoane. “Valurile de căldură” apar o dată la câteva zile sau de mai multe oori pe zi şi pot persista câteva secunde sau chiar 30 de minute. Ca să previi sau măcar să atenuezi bufeurile, nu fuma, evită cofeina, alcoolul, alimentele prea condimentate şi fă multă mişcare!

5 MAI TREBUIE SĂ TE PROTEJEZI DE O SARCINĂ NEDORITĂ?

Da. Chiar dacă ciclul e neregulat, chiar dacă între menstruaţii există pauze de câteva luni, fecundaţia încă se produce. Cu alte cuvinte, până ce menopauza nu s-a instalat total (adică n-au trecut 12 luni fără să ai menstruaţie), sarcina rămâne posibilă. Între 45 şi 49 de ani, posibilitatea de a rămâne însărcinată e de 2-3%, iar după ce împlineşti 50 de ani, se reduce la 1%.

6 VIAŢA TA SEXUALĂ VA AVEA DE SUFERIT?

Menopauza poate atrage după sine scăderea libidoului şi uscăciunea vaginală, neplăceri care afectează viaţa sexuală. Medicul îţi poate prescrie o cremă de lubrifiere vaginală sau un tratament local cu hormoni. Studiile dovedesc că ingredientul cel mai important al vieţii intime este relaţia bună cu partenerul.

7 MENOPAUZA ÎŢI SLĂBEŞTE OASELE?

Într-adevăr, după menopauză, creşte riscul să apară osteoporoza. Cu ajutorul densiometriei, medicul depistează dacă densitatea osoasă a scăzut şi îţi poate prescrie suplimente de calciu şi vitamina D. Ca să-ţi menţii oasele sănătoase şi puternice, consumă alimente bogate în calciu: lapte şi produse lactate, legume cu frunze verzi, nuci, etc.

8 E OBLIGATORIU SĂ TE ÎNGRAŞI LA MENOPAUZĂ?

Declinul hormonal asociat menopauzei favorizează “topirea” masei musculare în favoarea ţesutului gras. Iată de ce, între 45 si 55 de ani, multe femei se plâng că li s-a modificat silueta. Dacă înainte kilogramele se depuneau pe sâni, fese ori şolduri, acestea se acumulează în special la nivelul abdomenului, ceea ce nu e doar inestetic, ci şi periculos pentru sănătate, întrucât creşte riscul diabetului şi bolilor cardiovasculare. Statisticile ne arată că, pe durata menopauzei, femeile pot acumula 5-10 kilograme. Ca să previi îngrăşarea, ai grijă la dietă: redu dulciurile, grăsimile şi carbohidraţii (pâine, cartofi, paste, orez, prăjeli, carne grasă) şi alcătuieşte-ţi meniul din fructe şi legume, carne slabă, peşte. Foarte important este să faci regulat mişcare, mai ales exerciţii care cresc masa musculară (genuflexiuni, flotări, ridicare de greutăţi).

9 E DE AJUTOR TRATAMENTUL HORMONAL DE SUBSTITUŢIE?

Un asemenea tratament vizează înlocuirea hormonilor (esterogenii şi progesteronul) pe care nu-i mai secretă ovarele. Recomandată anterior cu largheţe, astăzi medicii indică terapia de substituţie doar femeilor care au simptome atât de supărătoare, încât le afectează viaţa de zi cu zi. Chiar şi atunci, tratamentul trebuie urmat pe o perioadă cât mai scurtă. Dacă nu ai simptome deranjante, nu e recomandat să urmezi un asemenea tratament, întrucât riscurile pot depăşi beneficiile.

10 EXISTĂ ANALIZE CARE ÎŢI POT SPUNE DACĂ TE APROPII DE MENOPAUZĂ?

Hormonul anti-mullerian (AMH) este o analiză de sânge care apreciază rezerva ovariană rămasă. Menopauza se instaleaza odată cu epuizarea rezervei ovariene. Hormonul anti-mullerian poate aprecia cu aproximativ un an înainte instalarea menopauzei. Analiza de sânge poate fi făcută în orice zi a ciclului menstrual.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *